Patiëntenraad Pink Ribbon opgestapt na veel tietengeweld

Heiligt het doel de middelen? Zijn seksistische activiteiten als een tietenrace en een bikinirecord wel OK om geld in te zamelen voor onderzoek en behandeling van borstkanker?

Hoe smakelijk is dat? Daarover lopen al jaren de discussies hoog op en begrijpelijk als je met 1 borst en depressief van de behandelingen thuis zit.

In 2013 werd een patiëntenraad opgericht n.a.v. een Nieuwsuuruitzending (zie onderaan bericht), waarin borstkankerpatiëntes zich kritisch uitlieten over het hoge glamourgehalte van de stichting. Ook verhalen over geld dat niet op de juiste plek terecht kwam, deden de ronde. En met gala’s van BN’ers en hun ‘roze geweld’ schoot Pink Ribbon haar doel voorbij.

Vorige week stapte deze voltallige patiëntenadviesraad echter op…..

Afgelopen zomer stelde de raad van toezicht van pink Ribbon Carolina Pruis aan als directeur om meer fondsen te werven, buiten de patiëntenadviesraad om. “Pruis komt uit de tijdschriftenwereld en heeft geen enkele affiniteit met de doelgroep. Het enige dat ze binnenhaalt, is een commerciële blik”, aldus Désirée Hairwassers, lid van het voormalige adviesorgaan in dagblad TROUW.

“Het idee geld op te halen om 20-jarige meiden in bikini een voetbalveld op te sturen is volslagen idioot”, vindt Hairwassers. Zij vindt het ongepast, vooral naar de doelgroep toe. “Want” zegt zij en daar heeft ze een punt, “je ziet geen 60-jarige zonder borsten meedoen aan zo’n tietenrace. Het is de seksualisering van een ziekte.”

Volgens de patiëntenadviesraad heeft Pruis het adviesorgaan volledig buitenspel gezet. “Toen ook de raad van toezicht onze zorgen niet aan wilde horen, hebben we gezegd: ‘zo gaat het niet langer. We trekken ons terug’.”

Die laatste zegt dat de patiënten-adviesraad zelf verdeeld was. en benadrukken dat hun adviezen ‘niet bindend’ zijn. Hairwassers op haar beurt ontkent dat er verdeeldheid was en zegt dat alle leden de brief aan de directeur over hun terugtrekking hebben ondertekend.

Lees ook:Zeehondenmoeder Lenie ‘t Hart wil ontslag
Lees ook:Annetje Ottow benoemd in raad van toezicht VU-VUmc
Lees ook:Tineke Hirschler in Raad van Toezicht Martini-ziekenhuis
Lees ook:Vier vrouwen in de raad van toezicht van BOSCH
Lees ook:Volkswagen benoemt 2 vrouwen in Raad van Toezicht

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>