20 jaar vrouwenrechten: Gelijk = Anders Festival

In 1995 kwam tijdens de 4e Wereld Vrouwen Conferentie in Beijing een ambitieus actie programma tot stand voor gendergelijkheid en empowerment van vrouwen en meisjes waar dan ook ter wereld.

Alle 189 landen aanwezig erkenden de mensenrechten van vrouwen in de breedste zin.

Er is sindsdien grote vooruitgang geboekt! Nederland is de afgelopen 20 jaar een warm pleitbezorger van de agenda van Beijing geweest.

Tijdens het Gelijk=Anders Festival van vandaag gaan activisten, artiesten, wetenschappers en politici samen met het publiek aan de slag met de nieuwe ‘Agenda voor de Toekomst’ voor een gelijke wereld voor man, vrouw en alles ertussenin. Een wereld waarin het niet uitmaakt in welk lichaam je geboren bent of wie je lief hebt.

Overal ter wereld springen vrouwen en mannen op de bres voor gelijkheid tussen de seksen. Van kledingmakers uit Bangladesh en sekswerkers (m/v) tot voorvechters van vrije huwelijkskeuze en recht op abortus.

Op het festival vertelt de Syrische activiste Oula Ramadan hoe zij geweld tegen vrouwen bestrijdt in een door oorlog en radicalisme verscheurd land. Mariska Majoor (Proud) zet de positie van sekswerkers op de kaart.

Organisaties Women on Waves, Mama Cash, Cordaid en Hivos nodigen internationale activisten uit onder meer Mexico, Syrië, Pakistan en Ecuador uit. Wat kunnen we leren van hun strijd voor gelijke rechten?

Het festival opent met een column door Mounir Samuel en sluit af met een talkshow onder leiding van Zarayda Groenhart en muziek van Sabrina Starke, met onder andere minister Ploumen.

Gelijk = Anders festival, zaterdag 27 juni 2015,  14.00 – 19.15 uur in Pakhuis de Zwijger, Amsterdam. Tickets via de website.

Lees ook:30 jaar Mama Cash: aanstaand weekend feesten op ‘Flirty Thirty’!
Lees ook:Vechten voor rechten van Arabische vrouwen
Lees ook:Vrouwelijke DJ’s ‘hacken’ Q-Music op Vrouwendag
Lees ook:Vrouwen van ‘Women on Waves’ ontvangen 1e Els Borst Prijs
Lees ook:Internationale sekswerkers naar Amsterdam voor congres betere werkomstandigheden

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>