Kanker, Alzheimer en Poppen op TEDxAmsterdamWomen

De eerste 5 sprekers van TEDxAmsterdamWomen werden vorige week reeds bekendgemaakt.

Zéér indrukwekkende namen, maar daar worden er vandaag een aantal aan toegevoegd.

Het gaat in alle gevallen over vrouwenzaken, maar dat wil (gelukkig) niet zeggen dat alle sprekers ook vrouw zijn…….

Voormalig gynaecoloog Lex Peters bijvoorbeeld. Hij blijft zich ook na zijn pensionering inzetten tegen baarmoederhalskanker, o.a. met de oprichting van de Female Cancer Foundation. Door vroegtijdige ontdekking van het virus kan de ziekte eenvoudig behandeld worden. Zeker daar waar dure bevolkingsonderzoeken, zoals het ‘uitstrijkje’, niet haalbaar zijn, introduceert hij de ‘See & Treat’-methode, waarbij met azijn kan worden vastgesteld of een vrouw BMH-kanker onder de leden heeft..

De 82-jarige Naomi Feil reist de wereld over om te vertellen over haar ‘validation theory’ ten behoeve van de communicatie met dementerenden. Zij zal tijdens haar TED-talk een toelichting geven op deze theorie, die zij in de jaren ’80 ontwikkelde. Met deze zeer praktische methode kunnen mensen met Alzheimer vanuit hun eigenheid hun zelfstandigheid en communicatiemogelijkheden zo concreet mogelijk vasthouden. De basisvoorwaarde hierbij is dat anderen een respectvolle houding aannemen.

Taofick Okoya is de bedenker van de donkere Barbie, in een land waar 8 op de 10 vrouwen hun huid bleken. De populariteit van de poppen is een prachtige ontwikkeling op het gebied van empowerment en zelfacceptatie. “Ik ben 2 jaar bezig geweest met het verkondigen van het belang van poppen met een Afrikaans uiterlijk. Toen ontdekte ik grotere sociale problemen, zoals het bestaan van een laag zelfbeeld. Hierdoor werd ik nog gemotiveerder om een verandering teweeg te brengen voor de komende generatie. Het was een zware reis, maar ik heb ervan genoten.”

Lees ook:Zwarte Barbie-poppen in Afrika verslaan hun blanke zusters
Lees ook:Sonia Singh strijdt tegen mismaakte seksistische kinderpoppen
Lees ook:Annie Collinge brengt de poppen aan het dansen
Lees ook:Etalagepoppen in lingerie verboden in India, teneinde verkrachters niet op het idee te brengen
Lees ook:Antwerpse wetenschapster heeft methode om HPV ‘kankervirus’ te detecteren

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>