John de Wolf waarschuwt oranjelegioen WK voor meisjesprostitutie

Oranjesupporters die na wéér een overwinning dronken van vreugde het Braziliaanse nachtleven induiken, moeten oppassen.

De verleidelijke dansende meiden zijn soms straatarme uitgebuite kinderen.

Nederlandse hulporganisaties waarschuwen voor kinderprostitutie met Feyenoord-icoon John de Wolf als gezicht van de campagne…

Daarin trekt hij zijn voetbalshirt omhoog. Niet om een doelpunt te vieren, maar om de aandacht te vangen van het uitgelaten oranjelegioen dat in juni naar Brazilië afreist.

‘Don’t Look Away. Getuige van kinderprostitutie? Meld het,’ staat er op zijn hemd.

Het is het werk van de Nederlandse hulporganisaties Plan Nederland, Terre des Hommes, Ecpat en Free a Girl, die samen optrekken met het ministerie van Veiligheid & Justitie.

De grootscheepse campagne is beslist nodig, meent Monique van ‘t Hek, directeur van Plan Nederland. Want internationale sportevenementen als het WK voetbal, waar 3,7 miljoen supporters het land zullen overspoelen, hebben een duistere kant, vertelt zij vandaag in het AD.

“Tijdens eerdere WK’s zagen we een explosieve toename van seksueel misbruik van kinderen. De vraag naar betaalde seks neemt toe door de instroom van toeristen. Maar ook andersom is de komst van rijke westerlingen voor meisjes uit de favela’s, de armste wijken van Brazilië, een gelegenheid om geld te verdienen in ruil voor seks.”

Jaarlijks worden volgens kinderhulporganisatie Unicef meer dan 250.000 kinderen in Brazilië slachtoffer van seksuele uitbuiting. De daders zijn vaak lokale mannen. In de populaire vakantieoorden in het noordoosten van Brazilië, waaronder de WK-steden Recife en Fortaleza, zijn het juist de toeristen uit Europa en de Verenigde Staten die zich vergrijpen aan kinderen. Voor minder dan 5 dollar verkopen meisjes hun lichaam aan hen.

Toeristen hebben het vaak gemunt op meisjes tussen 12 en 18 jaar. Maar ook de iets oudere meiden uit de armste wijken, de favela’s, zullen tijdens het WK rond de stadions en hotels zwermen om zichzelf aan te bieden.

Voor 150 van hen heeft Plan Nederland een alternatief gevonden. Om hen weg te houden bij sekstoeristen, kregen zij een baan aangeboden als steward. Tijdens het WK werken zij in voetbalstadions als Arena des Dunas in Natal, een stad in het noordoosten van Brazilië. Tijdens de wedstrijden begeleiden de meiden, tussen de 18 en 24 jaar, supporters naar hun plek, controleren ze de kaartjes of halen ze verhitte fans uit elkaar.

Oranjesupporters worden al in Nederland geïnformeerd. Bij het stadionticket zit een boekje met daarin alles over de campagne.

Wordt dit allemaal niet een beetje te veel voor de supporter, die enkel voor het mooie voetbal naar Brazilië afreist? Van ‘t Hek is daar nuchter over: “Het kan maar duidelijk zijn: blijf met je tengels van kinderen af.”

Lees ook:It’s a penalty: WK-prostituees lijken boven de 18, maar zijn het niet
Lees ook:WK Voetbal drijft seksisme naar de top
Lees ook:Brazilië is gestopt met ‘blije hoeren’
Lees ook:Braziliaanse gospel tegen kinderprostitutie
Lees ook:Stoer Goosecraft-jasje t.b.v. meisjesactie Plan Nederland

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>