Jane Goodall opent seizoen College Tour

Het NTR-programma ‘College Tour’ dat is verhuisd van NPO 3 naar NPO 2 trapt vanavond af met de wereldberoemde primatologe Jane Goodall.

Ze geldt als de grande dame van de natuurbescherming, bestudeert al een halve eeuw chimpansees en reist als VN-vredesambassadeur de wereld over.

Het Gomge Stream National Park in Tanzania is beroemd omdat Goodall hier onderzoek naar chimpansees deed. Daarbij deed ze baanbrekende ontdekkingen: zo gaan chimpansees soms samen op jacht, voeren ze regelmatig oorlog met andere groepen en gebruiken ze werktuigen, zoals stokjes om termieten te vangen.

Jane Goodall werd in 1936 in Londen geboren. Op haar 26ste kwam ze aan de kust van wat nu Tanzania is. Met alleen maar een notitieblok en een verrekijker dook ze totaal onervaren de wereld van de chimpansees in. Ze leefde lange tijd samen met ze en kreeg een bijzondere band met deze dieren.

Ze was de eerste die van heel dichtbij bestudeerde hoe deze apen leven, te werk gaan en met elkaar omgaan. Met de tijd realiseerde ze zich dat ze meer voor haar geliefde dieren kon betekenen als ze haar chimpansees verliet en de wereld overging om lezingen en colleges te geven over de toekomst van onze bedreigde planeet.

Momenteel staat ze in de top 10 van meest invloedrijke vrouwen ter wereld. In 1977 opende het Jane Goodall Instituut in Gombe, dat inmiddels in 28 landen vertegenwoordigd is. Goodall werd meermalen gelauwerd: zo mag ze zich Dame noemen en in 2002 werd ze ambassadeur van de VN.

Half januari was ze in de Koningszaal van Artis te gast bij Twan Huys tijdens College Tour, dat vanavond wordt uitgezonden.

‘College Tour’, vrijdag 5 februari 2016 om 21.10 uur op NPO 2. Hieronder een biopic van National Geographic.

Lees ook:Jane Goodall geeft lezing in ……… Apenheul
Lees ook:Orchidee vernoemd naar Jane Goodall
Lees ook:TRANENTREKKER: Dr. Jane Goodall (80) omarmd door aap die zij redde
Lees ook:Jane Goodall: ‘We zijn met teveel mensen’
Lees ook:Whoopi Goldberg houdt het niet droog vanavond bij ‘College Tour’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>