‘Ik ben Loïs en ik drink niet meer’

Hoogopgeleide vrouwen zijn steeds vaker gevaarlijke drinkers, blijkt uit onderzoeken. Loïs Bisschop (30) was er zo een.

Op 28-jarige leeftijd concludeert dat ze een ernstig alcoholprobleem heeft en besluit op eigen kracht af te kicken. Ze stuit op onbegrip in haar omgeving en iedereen denkt dat het wel meevalt. Het is toch altijd gezellig als je drinkt?

Wie heeft er nou niet een keer een black-out gehad door de drank? Op de spoedeisende hulp belanden kan de beste overkomen, toch? Niemand ziet in dat het veel erger met Loïs is gesteld. Loïs dronk namelijk minimaal 2 flessen wijn per dag.

In haar boek beschrijft zij zowel de opmerkelijke inzichten die ze tijdens haar afkickproces heeft opgedaan, alsook de nodige anekdotes uit de tijd van haar alcoholverslaving. Het resulteert in een pijnlijk en tegelijkertijd hilarisch verhaal over het leven met een alcoholverslaving. Het geeft daarnaast aan hoe makkelijk alcohol wordt geaccepteerd en hoe moeilijk het in onze samenleving is om niet te drinken.

Feesten zonder alcohol is bijna taboe, de vriendenkring valt uiteen, haar leven gaat op de schop. Toch, stoppen blijkt de enig juiste beslissing. Na anderhalf jaar is er een terugval: een alcoholverslaafde ben je voor je leven, een enkel glas is niet aan de orde.

Bisschop signaleert dat het probleem veel groter is dan de officiële cijfers aangeven. Aan den lijve heeft zij de ernstige gevolgen ervaren. Pas toen zij diep gezonken was, gaf zij zichzelf toe dat zij een ernstig alcoholprobleem had en stopte abrupt.

Op confronterende en vaak hilarische wijze beschrijft zij het kroeg- en terrasleven en de cultus daar omheen. Maar vooral spreekt zij open en eerlijk over de factoren die haar drankprobleem veroorzaakten en onderhielden. Met haar i-phone legde zij het afkickproces vast en gebruikte dat materiaal als afstudeerproject voor haar studie Culturele en Maatschappelijk Vorming.

Dit persoonlijke verslag werkt mee aan het bespreekbaar maken van alcoholmisbruik, met name onder jonge vrouwen, een onderkend probleem. Het boek is breed inzetbaar.

Lees ook:Carrièrevrouwen zijn gevoelig voor alcoholverslaving
Lees ook:Wijn als het ultieme medicijn?
Lees ook:Joëlla heeft FAS, haar moeder zoop door tijdens haar zwangerschap
Lees ook:Vrouwen die meer dan 48 uur p/w werken, neigen tot een glaasje teveel
Lees ook:Pat Storey is eerste vrouwelijk bisschop in Anglicaanse kerk Europa

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>