‘Pussy Riot, A Punk Prayer’ vanavond op NPO 2

Van actievoerende punkers tot staatsgevangenen in een strafkamp en wereldsterren: het verhaal van Pussy Riot is zowel een sprookje als een nachtmerrie.

Sinds hun vrijlating in december 2012 zijn Nadja Tolokonnikova en Masja Aljochina op tournee.

Omarmd, en ook enigszins gekaapt, door organisaties zoals Amnesty International en Human Rights Watch en tal van celebrity’s en politici die zich graag met hen afficheren.

Madonna die tijdens een concert in Moskou de woorden Pussy Riot op haar rug geschreven had, Hillary Clinton die met ze op de foto ging: iets van hun aura – een aantrekkelijke mix van de pregnantie van hun zaak, de evidente noodzaak van hun verzet en niet te vergeten hun mediagenieke uiterlijk -straalt een beetje op hen af.

De documentaire ‘Pussy Riot – A Punk Prayer’ heeft als zwaartepunt de beruchte actie in februari 2012, in de Christus Verlosserkathedraal in Moskou, vlakbij het Kremlin.

Nadia, Masha & Katia werden in de winter van 2012 opgepakt door de Russische politie nadat ze in een 40 seconden durend optreden het nummer Punk Prayer te horen hadden gebracht in een van Rusland’s belangrijkste kathedralen: de Christus Verlosserkathedraal in Moskou.

Uitgedost in kleurrijke bivakmutsen, vladderige jurkjes en felle panty’s willen de dames van het activistische punkercollectief Pussy Riot de misstanden in hun moederland onder het strenge bewind van Poetin aan de kaak stellen.

Mede door hun opvallende uitdossing en ludieke acties werden zij hét gezicht van het Russische verzet tegen Poetin.

Aan de hand van gesprekken met familieleden, archiefbeelden en filmopnamen van de rechtszaak traceert de film de gangen en motieven van de feministische meiden. Tegelijkertijd wordt pijnlijk duidelijk dat er een schijnrechtszaak plaatsvindt, waarbij de vrouwen nauwelijks recht hebben op een fatsoenlijke verdediging.

2Doc: ‘Pussy Riot – A Punk Prayer’, dinsdag 2 september 2014 , NPO 2, 23.00-23.55 uur

Lees ook:Madonna kondigt Pussy Riot aan
Lees ook:Vrouwen van Pussy Riot moeten in gevangenis blijven zitten
Lees ook:Vrouwen opgepakt na Pussy Riot – eerbetoon
Lees ook:Vrouwen van Pussy Riot eisen flinke som van Russische staat
Lees ook:Leden Pussy Riot opnieuw gearresteerd in Sochi

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>