KIJKEN: Myrthe van der Meer in ‘Waarom wil jij dood?’

Myrthe van der Meer was gisteravond te zien in de documentaire ‘Waarom wil jij dood?’.

Hierin worden hulpverleners gevolgd, die proberen te voorkomen dat mensen zelfmoord plegen.

Van der Meer is ervaringsdeskundige……..

Zij schreef daarover het boek PAAZ over haar opname in een psychiatrisch ziekenhuis. Zij kampt regelmatig met depressies en vertelt over het verlangen er niet meer te willen zijn.

Sinds 2008 stijgt het aantal zelfdodingen jaarlijks met 6%. Die stijging is volgens deskundigen het gevolg van de economische crisis, al is dat nog niet bewezen. In 2012 maakten 1753 mensen een einde aan hun leven.

De verwachting is dat de cijfers voor 2013 hoger zullen zijn. Hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof houdt er rekening mee dat dit jaar meer mensen zich van het leven zullen beroven dan in ‘recordjaar’ 1984 (1782). Daarmee zou 2014 het jaar met de meeste zelfmoorden ooit worden.

In een poging het tij te keren, proberen hulpverleners in de geestelijke gezondheidszorg hulp aan mensen met suïcidaal gedrag te verbeteren. De documentairemakers filmen op de poli suïcidepreventie in Venlo gesprekken die de hulpverleners met verschillende patiënten voerden.

Ook gaan ze mee op huisbezoek. Maakster Marijn Duintjer Tebbens: “Zelfmoord is een beladen onderwerp vol taboes. Maar de hulpverleners vragen heel specifiek waarom iemand dood wil en hoe iemand van plan is zijn of haar leven te beëindigen. De pijn en wanhoop waar suïcidale mensen mee rondlopen komt zo heel dichtbij.”

Psychiater Chloe Bollen van de poli in Venlo vertelt over de manier waarop ze te werk gaan: “We proberen dusdanig contact te maken zodat mensen weer perspectief kunnen zien. Als je het gevoel krijgt: deze persoon is bereid op dat pad mee te gaan, dan kan je aan de slag. Dat eerste contact -iemand zet weer even dat deurtje naar het leven open- dat is wat je probeert.”

Lees ook:€10.000,- voor gouden tip moord Els Borst
Lees ook:Pauline Broekema dook voor ‘Het Boschhuis’ in de archieven van haar bijzondere familie
Lees ook:KIJKEN: Birsen, een Turks-Nederlandse schrijfster met autisme en ambitie
Lees ook:‘Elke vrouw heeft genoeg aan 1 paar schoenen’
Lees ook:Antwerpse studente kapt na 10 dagen noodgedwongen haar ‘moslima-experiment’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>