Kinderen ontsporen als ze alleen vanuit vrouwelijke waarden worden benaderd

De-afwezige-vader-bestaat-niet-IreneZwaan-235pxHet is een actuele discussie. Die van de feminsering van kinderen. Zij hebben, en dan met name jongens, duidelijker rolemodels nodig.

“Kinderen hebben aan één moeder genoeg, vaders moeten stoppen met moederen en hun eigen specifieke rol vervullen in de opvoeding van hun kinderen…….”

Dat is de stelling van sociologe Irene Zwaan.

‘De afwezige vader bestaat niet en waarom vaders niet moeten moederen’, zo luidt de titel van haar nieuwste boek.

Daarin trekt ze aan de bel en bepleit ze een herwaardering van de traditionele vaderrol. “Kinderen ontsporen als ze alleen vanuit vrouwelijke waarden worden benaderd”, aldus Zwaan in Het Laatste Nieuws.

Door de emancipatiebeweging, maar ook door de toename van het aantal echtscheidingen, nemen mannen alsmaar vaker vrouwelijke rollen over, in het huishouden maar ook bij de opvoeding van de kinderen. Luisteren en troosten vervangen daardoor het ongecontroleerde, opwindende spel waarmee vaders hun kinderen uitdagen om hun grenzen te verleggen. Volgens Zwaan loop je daardoor het risico dat het vrouwelijke aspect in de opvoeding wordt overgewaardeerd, waardoor je bange kinderen gaat kweken.

Vrouwen hebben misschien geen man nodig, maar kinderen wel degelijk een vader. Al was het maar om te ravotten. Vaders zijn onbezonnender. Ze vormen de verbinding met de buitenwereld, staan voor avontuur, reizen, risico’s nemen, aldus de sociologe.

We moeten stoppen met het overwaarderen van meisjeseigenschappen zoals stil en ijverig werken en jongensgedrag opnieuw een plaats geven, pleit Zwaan. Een vader is volgens haar beter geschikt om het wilde en ongehoorzame gedrag van zijn kinderen te reguleren.

“We moeten weer in verschillen durven denken. Vaders en moeders zijn gelijkwaardig aan elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde”, schreef ze eerder deze maand in een opiniestuk in De Volkskrant. “Als je vaders geen plek geeft in het gezin of in de maatschappij, is de impact daarvan groot.”

Dat kinderen in gebroken gezinnen vaker rilatin krijgen voorgeschreven, zou door haar betoog kunnen worden verklaard, net zoals het feit dat veel kinderen die in de jeugdzorg of criminaliteit belanden, vaak alleen door de moeder werden opgevoed.

Lees ook:Mannen doen meer gezinstaken, maar vrouw blijft minister van binnenlandse zaken
Lees ook:MENOPAUZE is gewoonweg oorlog in je lijf
Lees ook:Thuisblijven voor ziek kind: 9 van de 10x doet de moeder dit
Lees ook:Moeders invloed op het al dan niet seksistisch worden van haar kinderen
Lees ook:Meeste stellen kiezen voor hun kinderen vaders achternaam

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>