Feminisme 21ste eeuw: baas over eigen vagina

“Heb je een vagina? En wil je daar iets over te zeggen hebben?

Als je beide vragen met ‘ja’ hebt beantwoord, mag ik je feliciteren! Je bent een feministe!”

Met ‘Vrouw zijn, hoe doe je dat?’ schreef de Britse columniste Caitlin Moran een feministisch manifest voor de 21ste eeuw.

Het boek is een soort coming-of-age verhaal, waarin de schrijfster haar jeugdherinneringen koppelt aan feministische beschouwingen over onze maatschappij.

Ze vertrekt van haar jeugd als dik en onzeker meisje in een hippieachtig gezin en behandelt gaandeweg thema’s als menstruatie, hoge hakken, masturbatie, schaamhaar, stripclubs, moederschap, plastische chirurgie, abortus en Lady Gaga. Geen loonkloof of partnergeweld dus, maar wel alledaagse topics die op een even herkenbare als grappige manier onder de loep genomen worden.

Met het boek wil Caitlin Moran het begrip ‘feminisme’ weer hip maken. Of toch minstens vrouwen – en mannen – overtuigen dat die term niets te maken heeft met beha-verbrandende mannenhaters of oervervelende academische debatten.

Wat feminisme dan wel is? “Simpelweg de overtuiging dat vrouwen net zo vrij zouden moeten zijn als mannen, hoe gestoord, dom, verdwaald, slecht gekleed, dik, terugkrabbelend, lui en zelfgenoegzaam ze ook mogen zijn.”

Lees ook:Feminisme 2.0: wat betekent het om een vagina-retro te zijn?
Lees ook:Lady GaGa staat binnenkort op uit haar gouden rolstoel
Lees ook:Petitie tegen Lady GaGa, omdat ze boulimia tot kunst verheft
Lees ook:Lady GaGa snapt niks van feminisme!
Lees ook:Lady GaGa met anti-verkrachtings-lied & -clip

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>